|
Lato 2022 w Europie było najcieplejszym w ciągu ostatnich 70 lat |
|
Klimatolog dr Michał Marosz z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej Państwowego Instytutu Badawczego: "Patrząc na wieloletnią zmienność warunków termicznych w Polsce, rok 2022 był siódmym najcieplejszym od 1951 r. Najcieplejszy był rok 2019, wówczas średnia wartość temperatury powietrza sięgnęła 10,2 st. C. W ubiegłym roku średnia temperatura wyniosła 9,5 st. C, natomiast średnia 30-lecia (1991-2020) to 8,7 st. C." naukawpolsce.pl |
|
|
Farming, pharmaceutical and health pollution fuelling rise in superbugs, UN warns. |
|
Sewage, poor sanitation and a lack of regulation give rise to antimicrobial resistance and threaten global health, report says. Pollution from livestock farming, pharmaceuticals and healthcare is threatening to destroy a key pillar of modern medicine, as spills of manure and other pollution into waterways are adding to the global rise of superbugs, the UN has warned. theguardian.com |
|
|
E-waste provides poor children a dangerous living |
|
Adil Bhat New Delhi Discarded laptops and smartphones contain valuable metals. However, extraction, usually performed by children, is a crude and hazardous process that goes unregulated.Seelampur on the outskirts of New Delhi is home to India's largest electronic waste (e-waste) dismantling market where nearly 50,000 people scrape out a living extracting metals. Many of them are children who earn a living by dismantling, extracting and recycling e-waste. dw.com |
|
|
Topnienie wieloletniej zmarzliny a zmiana klimatu - jak jedno zjawisko napędza drugie? |
|
Aleksandra Stanisławska Crazy Nauka:Topnienie wieloletniej zmarzliny na dobre ruszyło w całej Arktyce. Wiadomo, że to rozmarzanie wywoła emisje ogromnych ilości gazów cieplarnianych, co jeszcze bardziej napędzi zmianę klimatu na Ziemi. A podnosząca się temperatura sprowokuje jeszcze intensywniejsze topnienie wieloletniej zmarzliny i wywoła kolejne emisje metanu i dwutlenku węgla. CrazyNauka |
|
|
UN Day World Wetlands Day 2 February |
|
World Wetlands Day, celebrated annually on 2 February, aims to raise global awareness about the vital role of wetlands for people and planet. This day also marks the date of the adoption of the Convention on Wetlands on 2 February 1971, in the Iranian city of Ramsar. Nearly 90% of the world’s wetlands have been degraded since the 1700s, and we are losing wetlands three times faster than forests. Yet, wetlands are critically important ecosystems that contribute to biodiversity, climate mitigation and adaptation, freshwater availability, world economies, and more.It is urgent that we raise national and global awareness about wetlands in order to reverse their rapid loss and encourage actions to conserve and restore them.World Wetlands Day is the ideal time to increase people’s understanding of these critically important ecosystems.This year’s theme is “It’s Time for Wetlands Restoration,” which highlights the urgent need to prioritize worldwetlandsday.org |
|
|
2 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Mokradeł |
|
Zmniejszająca się powierzchnia mokradeł oznacza niedobór wody pitnej i żywności, utratę środków do życia lub wyraźne obniżenie jego jakości, a także niebezpieczeństwo ekstremalnych zjawisk pogodowych, w tym suszy i powodzi. Brak mokradeł powoduje też spadek bioróżnorodności, wzrost emisji gazów cieplarnianych i brak naturalnej filtracji wody. Polska realizuje program „Odtworzenie oraz zachowanie obszarów bagiennych, torfowisk i terenów podmokłych na obszarach Natura 2000 i Zielonej Infrastruktury”. Kompleksowy program zakłada, że po czterech latach od rozpoczęcia działań nastąpi poprawa stanu blisko 20 % powierzchni siedlisk bagien, torfowisk lub innych obszarów Natura 2000. Natomiast po dziewięciu latach odtworzenie ma objąć nawet do 35 % tych obszarów. |
|
|
Naukowcy ze Szczecina autorami wynalazku |
|
Pomysł wykorzystania makuchów do opracowywania bioaktywnych fermentowanych wegańskich produktów spożywczych narodził się w zespole dr. inż. Łukasza Łopusiewicza z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Naukowcy rozpoczęli projekt o nazwie ProBioVege.Jest on finansowany w ramach konkursu Lider XI Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, a jego celem jest opracowanie receptur fermentowanej, bioaktywnej żywności funkcjonalnej oraz dodatków do żywności. Są to m.in. wegańskie jogurty, kefiry i napoje typu „mlek roślinnych”. Wszystkie one powstają na bazie makuchów, czyli pozostałości po tłoczeniu nasion wybranych roślin oleistych: lnu, amarantusa, czarnuszki, wiesiołka, słonecznika, sezamu, lnianki czy konopi. Poza makuchami zawierają w sobie mieszane kultury bakteryjne (jogurtowe i kefirowe) oraz wyselekcjonowane szczepy probiotyczne.
Nauka w Polsce, Katarzyna Czechowicz naukawpolsce.pl |
|
|
2023 International Year of Millets |
|
UNGA declared 2023 as the International Year of Millets in March 2021. India pushed for recognising the importance of millet and creating a domestic and global demand along with providing nutritious food to the community.
United Nations General Assembly. The UN General Assembly (UNGA) is the main policy-making organ of the United Nations. The UN General Assembly is an opportunity for the world to come together to address the most pressing global challenges facing us today. |
|
22 — 24 Mar 2023, New York Water is a fundamental part of all aspects of life. Water is inextricably linked to the three pillars of sustainable development, and it integrates social, cultural, economic and political values. It is crosscutting and supports the achievement of many SDGs through close linkages with climate, energy, cities, the environment, food security, poverty, gender equality and health, amongst others. With climate change profoundly affecting our economies, societies and environment, water is indeed the biggest deal breaker to achieve the internationally agreed water-related goals and targets, including those contained in the 2030 Agenda for Sustainable Development. un.org |
|
Pierwszy dzień 2023 roku przyniósł rekord najwyższej temperatury w historii pomiarów instrumentalnych na ziemiach polskich (a więc od ponad 200 lat). W Jodłowniku w województwie małopolskim odnotowano 19°C. Minimalnie mniej zmierzono na stacji meteorologicznej Warszawa-Okęcie i w Korbielowie w Beskidzie Żywieckim – po 18,9°C. oko.press |
|
|
Czym jest chrust w lesie i czy można go bezkarnie spalać? |
|
Prof. Paulina Kramarz Instytut Nauk o Środowisku Wydział Biologii UJ: Wiceminister Klimatu i Środowiska, Edward Siarka, zaproponował zbieranie w lasach tak zwanego chrustu – czyli martwych gałęzi, a także grubszych kawałków drewna (do 1.5 metra długości), również martwego. Miałoby się to odbywać po uzyskaniu pozwolenia od leśniczego, który to po zebraniu, zatwierdzałby zebrany materiał do wywozu, po uiszczeniu opłaty. Trudno nawet to komentować, bo raz, że brzmi to jak czarny humor, a dwa, znów za wieloletnie zaniedbania rządów ma zapłacić przyroda (a w konsekwencji my). Las naturalny to ekosystem oparty również o martwą materię organiczną, która po rozkładzie przez zwierzęta (np. owady żywiące się drewnem), czy też mchy, grzyby i śluzowce, a następnie mikroorganizmy (min. bakterie), jest źródłem substancji odżywczych dla roślin, w tym drzew. Rośliny budują swoje tkanki właśnie dzięki pobieraniu substancji odżywczych z gleby oraz pochłanianiu dwutlenku węgla i z pomocą energii słonecznej. Każda z tych składowych jest równie ważna. Martwa materia organiczna, czyli także ów chrust, to po prostu naturalny nawóz w lesie. Masowe usuwanie jej z lasu, to zabieranie pożywienia owadom się nią żywiących (przypominam – owady są jedną z najbardziej zagrożonych wymieraniem grup, tutaj można o tym poczytać), ale także drzewom i innym roślinom. To zaburzanie obiegu materii i energii w lasach naturalnych, coraz bardziej nam potrzebnych w dobie kryzysu klimatyczno-ekologicznego. całość artykułu: nauka.uj.edu.pl |
|
|
|